Eric’s Top 5

“Eric, weet je nog een goed boek over …? ”

Een top-5 lijst met boeken die ons werkelijk hebben weten te inspireren en informeren. We passen de lijst regelmatig aan, want er zijn natuurlijk wel wat meer dan vijf boeiende boeken.

De top-5 van Q3 2016:

Ted Mc Kenna en Ray Oliverson, “Glossary of Reliability and Maintenance Terms”. Gulf Publishing Company, Houston, 1997. ISBN 0 884153606

Nu in Nederland weer mooie voornemens bestaan om tot standaardisatie van onderhoudsbegrippen te komen, is het tijd om dit boekje te noemen. Niet alle omschrijvingen kunnen de toets der kritiek doorstaan (“inherent reliability” wordt bijvoorbeeld omschreven als “The reliability that is commonly attributed to a good design”). Onze mooie Nederlandse begrippen SAO, TAO, en GAO zul je niet aantreffen, en ook onderhoudsconcept krijgt een betekenis die niet overeen komt met wat wij daar in het algemeen onder verstaan. Maar juist daarom extra interessant, want wie teksten uit de VS leest kan in dit boekje in elk geval terugvinden wat onze Amerikaanse vrienden onder een bepaald begrip verstaan. Het allerleukste aan dit boekje: het is doorspekt met citaten die niet altijd iets met onderhoud te maken hebben. “Man must sit in chair with mouth open for very long time before roast duck fly in” (Chinese proverb), en meer van zulk mooi, rijp spul.

Tom Lenahan, “Turnaround Management”. Butterworth-Heinemann, Oxford, 1999. ISBN 0 750642831

Nee, dit is geen boek voor managers die de zaak weer eens op zijn kop willen zetten. Integendeel, het gaat over het organiseren van shutdowns ofwel grote stops. En dit jaar zijn er heel veel stops in Nederland, dus waarom niet checken of de inmiddels geplande stop voldoet aan de regelen van de kunst? Er zijn mij verder geen degelijke boeken bekend over shutdown management. Dit boek geeft een goed overzicht, de bekende faseringen met hun beschrijvingen, en tal van handige checklists. Aanbevolen voor degenen die in compact formaat kennis willen maken met de materie, maar ook de ervarenen onder ons zullen zeker bruikbare ideeën aantreffen. Ik heb met Tom gewerkt, en hij weet heel veel van het onderwerp, meer dan hij heeft kunnen opschrijven. Er is inmiddels een nieuwe, uitgebreidere druk uitgegeven.

Bart van Looy, Roland van Dierdonck, Paul Gemmel (ed.), “Services Management”. Financial Times-Pitman Publishing, Londen, 1998. ISBN 0273635255

Een degelijk overzicht van wat (technische) dienstverlening inhoudt. Van strategieontwikkeling, innovatie, en organisatie tot klanttevredenheidsonderzoek en klachtenmanagement. Aanbevolen voor mensen die overwegen uit te besteden (of dat al doen) en natuurlijk zeker voor degenen die in de technische dienstverlening werkzaam zijn.

Roger E. Ellen en Stephen D. Allen, “Winnie-de-Poeh en het Oplossen van Problemen”. Sirius en Siderius, Den Haag, 1996. ISBN 9064411077

Op geheel eigen Poeh-wijze worden we geleid door de geheimen van het oplossen van problemen. Voor degenen die regelmatig storingen moeten oplossen en dus geen tijd hebben om een cursus te volgen: dit leest gemakkelijk, zelfs op vakantie. En de inhoud is volstrekt in overeenstemming met wat de geleerden over dit onderwerp aan verstandige dingen hebben gezegd. Bovendien is het wel eens aardig de probleemoplossingsmethode toe te passen op het redden van Teigetje uit een hoge boom.

Robert B. Abernethy, “The New Weibull Handbook”. North Palm Beach, 2008. ISBN 9780965306232

Weibull-analyses zijn riskant als ze uitgevoerd worden door mensen die geen diepgaande kennis hebben van en ervaring hebben met techniek, onderhoud, en statistiek. Het omgaan met een beperkt aantal gegevens, met gegevens op een verkeerd aggregatieniveau en/of vervuilde gegevens vraagt om grote expertise. In dit handboek wordt daar ook nadrukkelijk op gewezen, en in tijden dat zelfs Excel een (weliswaar zeer beperkte) Weibull-functionaliteit heeft lijkt mij dat ook heel terecht. Voor managers die willen weten waar het over gaat, of die bijvoorbeeld betrokken zijn bij RCM of bij het opzetten van probabilistisch onderhoud, is vooral het eerste hoofdstuk (“ An Overview of Weibull Analysis) interessant. Aan hen het advies: geef het daarna cadeau aan uw Reliability Engineer en blijf waakzaam. Er is ook een studentenversie beschikbaar. Die geeft merkwaardig genoeg veel minder theoretische achtergronden. Voordeel is dat er een demoversie van SuperSmith software bij zit, die meer dan voldoende functionaliteit heeft om een hele tijd vooruit te kunnen.